måndag 7 april 2014

Om dumhet och Noaks ark

År 1987 publicerade företagsekonomen  m m   Lena Börjeson en liten bok med titeln "Mot dumheten". Där föreslår hon bland annat VDN-deklaration av dumheten.
     En djärv bok. Det finns ju inte längre några dumma människor, det har staten bestämt.  Men oklok kan man få vara. Även använda ordet i skrift.  Eller som jag gjorde i min doktorsavhandling "Ways of Cognitive Action" (1979) stoppa in de dumma under rubriken "Ways of Behaviour". Eller som Peter Nilson gjorde i sin roman "Arken" (1982),  avdramatisera dumheten som tecken på åldrande  eller som en excentrisk människas protest mot likriktningen i det moderna samhället.
     Jag kommer också att tänka på något som James Watson, han som tillsammans med kollegan Francis Crick avslöjade DNA-molekylens kemiska struktur, sa i en intervju som Lone Frank gjorde med honom och som hon citerar i sin bok "Mina vackra gener" (2010): "Det är helt galet att vi helst inte vill inse att några människor helt enkelt är dumma. Att det faktiskt finns otroligt många dumma människor."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar