söndag 7 augusti 2011

Nisse Strinning på Mallorca 2005

Såg antikmagasinet i SVT 2 för en stund sedan. Det handlade om Nisse Strinning och hans Stringhylla, patentsökt 1962. (Vi hade en sådan i Kävlinge.) Med i programmet var hans hustru eller snarare f d hustru Kajsa Strinning.
Jag mötte Nisse Strinning på Mallorca i november 2005, då vi bodde på samma hotell, Voranova. Det var några månader före hans död. Han var 88 år,  hade svår diabetes, hamnade på sjukhus i Palma efter insulinchock. Hans väninna Karin Sandberg, 86, som tidigare jobbat på ABB,  hjälpte honom dit. Hon var noga med att påpeka att de var ett par bara där, i Saltsjöbaden bodde han tillsammans med  sin förra fru, Kajsa. Sjukhusvistelsen hjälpte Nisse Strinning bara tillfälligt. Efteråt fortsatte han mumsa i sig godsaker.
På planet hem berättade han att han tog realen i Örnsköldsvik, min hemstad, 1935, där hans far Emil var folkskoleinspektör. Han berättade också att han kände P O Enqvist, som för övrigt är ett resultat av kusingifte. (jfr JMG LeClézio!) Slutligen att hans senaste idé, en säng för compact living, avsmalnande neråt, inte intresserat IKEA.
Namnet Strinning är hämtat från släktgården Strinningen, norr om Härnösand. Jag associerar till namnen Strindberg och Strindlund, vanliga namn i Ångermanland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar