måndag 30 maj 2011

En blogg före bloggen

Med i bagaget från Bryssel hade jag också en miniatyrpocket,  "Chroniques de la haine ordinaire" av journalisten och teatermannen
Pierre Desproges, död 1988.  På bibeltunt papper får man följa hans rapporter från en yttre och en inre värld, från den 3 februari 1986 till den 27 juni samma år.
   Den 30 maj, alltså för exakt 25 år sedan, kåserar han under rubriken "Présentations". Han ironiserar över sedernas förfall i det moderna Frankrike. Gentlemen finns inte längre och man kan inte längre föra sig i salongerna. Till exempel har man glömt hur viktigt det är att ta med en present till värdparet, när man blir bortbjuden. Själv brukade han alltid ta med "något litet", mestadels i form av några sedlar, när han var bjuden till hertigen och hertiginnan av Windsor. Pengar var ju det som paret uppskattade mest. En gång överräckte han tre 50-francssedlar till hertiginnan. Hon ropade genast på Edward: "Har du sett vad Pierre har med sig?" Och Edward: "150 francs, men det är alldeles för mycket, Pierre!"
     Varpå Pierre tog tillbaka 50 francs för att inte såra honom.
      Även i Sverige har sederna förfalllit. Vem tar idag med pengar till värdparet på en bjudning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar