fredag 9 december 2011

Marguerite Yourcenar i SVT 2

Hon föddes på Avenue Louise 193 i Bryssel 1903 och dog  på Mount Desert Island i Maine, USA, 1987. Hon uppfostrades av sin far, Michel de Crayencour, till  en stor europeisk intellektuell och blev den första kvinna som valdes in i Franska Litteraturakademien. Om henne har Marilù Mallet gjort en film, som visades i SVT 2:s K Special och som var ett av de bästa litteraturprogram jag sett på länge.  Det var lågmält, lyssnande. Som Marguerite Yourcenar själv. Det framgick att hon reste mycket, och det för att hon ville undvika en "sjuklig fixering vid gränser". På senare år reste hon med årstiderna i skogen runt sitt hus Petite Plaisance i Maine: "Med dem reser man alltid med jorden". Hon sa också andra tänkvärda saker i filmen, som "Fantasin  godtar allt den fäster sig vid" och "Minnet är inte en samling välsorterade dokument. Det förändras hela tiden. Barndom och ålderdom knyts samman."
     Men nog är det märkligt att så få kvinnor förunnas att bli invalda i denna illustra akademi. Samma sak i Belgien. När jag frågade ständige sekreteraren Jacques De Decker vid en intervju i Bryssels Palais des Académies 2004 hur många kvinnor som blivit invalda svarade han åtta. Det är 20 procent av medlemmarna, betonade han. Franska Akademien har bara tio procent.
   En annan tanke: Vem var Marguerite Yourcenars mor? Jag går till Josyane Savigneaus biografi från 1990 och läser att hon dog i barnsäng, när Marguerite var tio dagar gammal.
      En ros till Marilù Mallet och en postum sådan, lika vacker, till Marguerite Yourcenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar